L'Edifici

Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), l’antic col·legi de Sant Ignasi és un gran edifici de planta quadrangular bastit a l’entorn d’un ampli claustre central d’aire neoclàssic. Fou construït pels jesuïtes a mitjan s. XVIII en terrenys adjacents a l’antic hospital de Santa Llúcia, lloc on membres d’aquest orde religiós s’havien instal·lat des de l’inici del s. XVII. Durant molts anys va funcionar com a centre d’ensenyament.
Aquest col·legi, el segon establert pels jesuïtes a Catalunya, va tenir la seva primera ubicació a l’antic hospital de Santa Llúcia i va ser reedificat al voltant de 1750, amb ampliacions durant el segle XIX. El Col·legi de Sant Ignasi, regentat per la Companyia de Jesús fins al 1892, va ser un centre d’ensenyament mitjà especialitzat en estudis humanístics.
Les façanes de l’edifici destaquen per la seva construcció sobria i senzilla que presenta obertures irregulars al llarg de la façana, amb la qual cosa es trenca la monotonia del mur de pedra. Al carrer Viladordis se situa el portal barroc de pedra arenisca que donava entrada a l’edifici original del segle XVIII. A l’interior de l’edifici es conserva l’escala originària de la primera construcció que amb les obres de rehabilitació torna a ser visible.

Per saber-ne més

L’àrea que envolta la via Sant Ignasi, la plaça de Sant Ignasi, el carrer Viladordis i el carrer de Vidal i Barraquer a Manresa és un lloc d’important interès històric i patrimonial per a la ciutat. Les diverses construccions que han ocupat aquests espais serveixen com a testimoni perfecte de l’evolució històrica de la ciutat des de l’edat mitjana. A mitjans del segle XIII, s’hi va fundar l’Hospital Inferior, i malgrat un intent de construir una capella al voltant del 1300, no es va completar fins a anys més tard. Aquesta oportunitat va sorgir a través de la iniciativa de la confraria de Sant Tomàs i Santa Llúcia, formada per mestres de cases i constructors de murs, que van expressar el seu desig de tenir una capella exclusiva.

L’autorització del bisbe de Vic al 1321 va permetre la construcció de la capella a prop de l’Hospital Inferior, l’any 1323 estava en procés de construcció i va ser renovada o reconstruïda el 1428. Malgrat les circumstàncies aparents, l’Hospital de Santa Llúcia va evolucionar amb el temps cap a la fundació d’un col·legi de la Companyia de Jesús. Aquest desenvolupament es va originar després que el fundador de l’orde, Ignasi de Loiola, visqués l’episodi del rapte a l’hospital el 1522. El 1623, la confraria de Sant Tomàs i Santa Llúcia es va traslladar, i els jesuïtes, propietaris dels edificis des del 1602, van transformar la capella en un temple dedicat a Sant Ignasi de Loiola. A més, van erigir una nova capella, la capella del Rapte, en el lloc de l’incident. Al mateix temps, els jesuïtes van realitzar reformes als edificis per convertir-los en un col·legi i residència.

Durant el segle XVIII, el col·legi de Sant Ignasi va viure una època de prosperitat que va portar a la consideració de la construcció d’un nou col·legi de grans dimensions. Les obres van començar el 1737 amb el presumpte projecte del mestre d’obres jesuïta d’origen aragonès, José Galván (o Galban), amb el suport del mestre fuster tarragoní Francesc Magrinyà. No obstant això, l’expulsió dels jesuïtes el 1767 va provocar l’aturada de les obres. El projecte original no es va completar fins a mitjan segle XIX. L’església va ser consagrada el 1820, i les ales de llevant i migdia del claustre es van construir entre 1865 i 1881, seguint el plantejament de l’arquitecte Modest Fossas Pi.

A principis del segle XX, el col·legi de Sant Ignasi constava de dos blocs arquitectònics: l’antic Hospital i el primer col·legi amb les capelles de Santa Llúcia i el Rapte, i el nou col·legi amb l’església de Sant Ignasi. Amb l’inici de la Guerra Civil Espanyola el 1936, les autoritats locals van ordenar la demolició de totes les esglésies a Manresa. Durant la tardor d’aquell any, les brigades de treballadors van destruir l’església de Sant Ignasi i tots els edificis de l’antic Hospital, incloent la capella del Rapte. El “col·legi nou” va sofrir danys durant el bombardeig de 1938 i posteriorment va ser utilitzat com a caserna, refugi i presó. Malgrat això, es van conservar les ales del claustre. La pèrdua de l’església de Sant Ignasi va modificar permanentment el disseny original del segle XVIII.

Després de la Guerra Civil, la zona on s’havia situat l’església de Sant Ignasi i els edificis de l’antic Hospital de Santa Llúcia es trobava en estat d’enderroc. Els jesuïtes, amb la intenció de reorganitzar aquest espai i d’alliberar la vora del torrent de Sant Ignasi, van impulsar algunes iniciatives, una d’elles va ser la reconstrucció de l’església de Santa Llúcia i la sala adjacent de l’hospital on va tenir lloc el Rapte.

Plaça de Sant Ignasi 14-16, 08241 Manresa — Barcelona

+34 938 741 155

El Museu del Barroc de Catalunya està englobat dins l’espai del Museu de Manresa. Accedeix a la seva web des d’aquí:

Search

Per si t'ho has perdut

El Museu del Barroc de Catalunya està englobat dins l’espai del Museu de Manresa. Accedeix a la seva web des d’aquí:

Search

Per si t'ho has perdut

Plaça de Sant Ignasi 14-16
08241 Manresa — Barcelona

+34 938 741 155